Ontstaan groepsonderwijs
In de jaren 70 moest de docent meerdere leerlingen in dezelfde tijd lesgeven. De groepsles was ingevoerd. Vele docenten wisten daar niet direct mee om te gaan, en bleven individueel lesgeven aan de groep. Zo kon het gebeuren dat een leerling, in een groepsles, 15 minuten les kreeg in plaats van drie kwartier. Toegegeven, groepsles voor accordeon was eenvoudiger te introduceren dan bijvoorbeeld voor piano of electronisch orgel.
De methodiek diende je zelf te schrijven. Zo ontstond niet alleen de methodiek voor groepslessen, maar ook veel samenspelwerken kwamen toen tot stand. Zeker als muziekschooldocent (De Kubus in Lelystad) kon je met andere instrumentalisten leuke voorspeelactiviteiten organiseren. Door de groepslessen waren de leerlingen gewend aan samenspelen, waardoor er ensembles werden gevormd, en daaruit orkesten. Zowel jonge als oudere leerlingen keken uit naar de grote samenspelactiviteiten binnen de muziekschool. Een orkest met "chinese" bezetting (alle instrumentalisten van de muziekschool konden meedoen) werd 2 keer per jaar georganiseerd. Een ware happening!
Eind jaren 80 kende de muziekschool 3 accordeonensembles van verschillend niveau. De accordeonisten kregen de behoefte om met andere accordeonisten, van buiten De Kubus in Lelystad, activiteiten te organiseren. De eerste Accordeonavond startte in 1988. Uitgenodigde orkesten, zes per avond, mochten hun bijdrage leveren. Echter, het laatste orkest speelde voor eigen aanhang en een paar bezoekers. Om dit te voorkomen ben ik ook Play In werken gaan schrijven om ook het laatste orkest voldoende luisteraars te garanderen. De Accordeonavond in Lelystad werd een groot succes. Ook het accordeonensemble van het Zwolsch Conservatorium deed vrijwel elk jaar mee. Hoe groot de animo was om aan deze avond mee te doen bleek wel uit het Play In orkest aan het eind van de avond. Er zaten zo’n 100 man op het podium!
Een Play In werk bestaat uit drie groepen: de groep van beginners tot iets gevorderd (de E groep), de groep gevorderd tot zeer gevorderd (de A groep) en de ritmesectie (percussie en slagwerk). Alle spelers kunnen op hun niveau spelen. Het is geen bestaande compositie die aangevuld is met een paar eenvoudige partijen. Alle partijen in het Play In werk zijn volwaardig. Ook de E-III groep (de beginners) krijgen een melodie te spelen.
Muzor Holland is op de ingeslagen weg door gegaan. Ook muziek voor orkesten in diverse moeilijkheidsgraden is binnen de uitgeverij te vinden.
Piet Verzijde